Cilla intervjuar: Claes Andersson – motorsportsintresserad

 

I vår familj finns ett stort intresse för motorsport. Självklart sprunget ur sambons Claes Andersson intresse för först folkrace, sen rally och numera racing. Att det blev just Claes som jag ville göra en intervju med var att han kört just alla tre olika genre.

Hur började ditt bilintresse och framför allt att köra fort?

Min kusin Bengt åkte på varenda rallytävling på 70-talet och jag fick följa med och titta i skogen. Min första bil blev sen en Opel Rally Kadett och då hade jag en dröm om att köra rally. Pengar fanns dock inte, vilket kan ha berott på att den låg i diket med jämna mellanrum i Tranås-trakten….

Det har alltid varit spännande att köra fort, den känslan försvinner nog inte när den väl satt sig.

Med tiden avtog intresset för motorsport och jag började med båtar istället. Både att bygga och vara ute på sjön.

Varför blev det just Opel som blev favoritmärket när det kommer till utöva motorsport?

Rally Kadetten utmärkte sig i skogen och eftersom det blev min första bil så har tanken hängt med genom åren att någon gång tävla med just Opel.

Claes Andersson

När började du med motorsport och varför?

I mitten på 90-talet skulle kollegorna på jobbet ha en klubbtävling i folkrace. De byggde bilarna själva och tyckte att jag kunde vara med. Jag fick låna en bil av en kompis och var med i tävlingen som gick på folkracebanan i Stensjön. Det var riktigt roligt och det gjorde inte saken bättre att jag kom bra till.

Sedan blev jag biten. Köpte folkracebilar och trimmade med hyfsad framgång i några år. Efter det kom rally naturligt att vilja prova. Första rallybilen blev en gammal Volvo 140 som jag körde i några månader. Det gick väl sådär. Jag upptäckte snabbt att andra körde galet fort i skogen! När jag bytte bil till en Opel Ascona A började det gå bättre och bättre. Bland annat körde jag mycket rallysprintar i Östergötland med flera vinster.

Asconan A byttes mot en Ascona B i nationella klassen och jag höll på till fram till 2002. Även backtävlingar körde jag några gånger. Dock började det gå alldeles för fort i skogen och intresset avtog. Jag hade uppehåll till 2013 då återigen en kollega fångade mitt intresse för Historic Racing. Han var engagerad i Austin Healey som jag även byggde sedan. Numera kör jag även en Opel Rally Kadett och äldste sonen en Opel Ascona A i just Historic Racing.

 Folkrace, rally och racing – du har provat alla – vilken är roligast?

Alla är olika men racingen är extra kul på grund av gemenskapen och att man delar den med familjen i depån. Det är heller Inte lika mycket jobb med bilen som i rally. Körmässigt är det två olika saker och går inte jämföra.

Racingen gör mindre ont att köra, det är inte lika farligt och därmed säkrare.

Vad är det som driver dig att fortsätta köra?

Det är en hobby som vilken som helst. Framför allt är det kul att ha något att fundera på. Sedan är det självklart spänningen och anspänning i tävlingsmomentet.

Tekniken, mekandet och få bilen så ultimat det går – är det lika intressant som själva körandet?

Nästan – man vill ha en bil som går så fort som bara är möjligt utifrån gällande reglemente. Det är en tillfredsställelse när allt funkar.

Hur stor del spelar bilen kontra förarens insats under racens gång? Är det skillnad på vilken motorsport man kör?

I racing spelar bilen en större roll för framskjutna placeringar än i rally. Där blir förarens kompetens och framför allt mod ett större utrymme.  Ju högre nivå man kommer i all motorsport desto större roll spelar bilen.

Idag finns det en Austin Healey,  Opel Ascona A, Opel Rally Kadett och snart en Opel GT i garaget. Vilken är roligast att köra? Varför?

Just nu är det Kadetten eftersom den är nyast men i längden är det Healeyn på grund av att det är mer utmanande för föraren.

Finns det någon bil du skulle vilja prova att tävla med? I vilken motorsport?

Möjligtvis en bil med en stor V8 i Historic racing. Annars är jag rätt nöjd med de bilar vi har.

 

Det är några månader kvar till säsongen dra igång igen och som vanligt är hela familjen laddade 🙂

Cilla